Beauty Trends

Petitie microplastics in cosmetica

petitie microplastics

Petitie microplastics in cosmetica: nog maar een paar handtekeningen te gaan!

Teken petitie microplastics in cosmetica en vraag de Europese Unie om alle microplastics in cosmetica producten te verbieden! Wij als biologische beauty groothandel zijn blij dat steeds meer consumenten maar ook schoonheidsspecialisten en kappers volledig overstappen op producten zonder microplastics. En ook jij als beauty professionals draagt je steentje bij, of bent hiertoe voornemens. Anders was je niet op onze groothandel schoonheidssalon of kappersproducten beland :).

Wat is er aan de hand met microplastics? In de komende maanden wordt door de EU een definitief besluit genomen over het reguleren van microplastics in producten. Zoals het er nu uitziet wordt dit een uitgeklede versie, waarin niet álle microplastics worden aangepakt.

Al ruim 48.000 mensen hebben de petitie inmiddels ondertekent en dat betekent dat er nog maar een paar nodig zijn! Teken ook de petitie en vertel de EU om alle microplastics in cosmetica te verbieden.

Deel deze petitie vooral ook met je klanten. Tegelijk een mooi moment om je duurzame cosmetica merken en/of behandelingen onder de aandacht te brengen. Leg daarbij vooral uit waarom dit zo belangrijk is. Of misschien motiveert het je zelfs om helemaal geen producten met microplastics in je schoonheids- of kappersbehandelingen meer te gebruiken.

Waarom is dit zo belangrijk?

Volgens het ECHA (Europees Agentschap voor Chemische Stoffen) belandt er per minuut ruim zeven kilo microplastics uit cosmetica- en verzorgingsproducten in het Europese milieu. Als het huidige voorstel van
ECHA door de Europese Commissie wordt overgenomen, betekent dat het grootste deel van synthetische polymeren niet gezien worden als microplastics. Dit komt omdat plasticdeeltjes die kleiner dan 0,1 micrometer zijn niet worden meegeteld. Net als alle wateroplosbare, semi-vloeibare en vloeibare polymeren.

Wanneer we uitgaan van deze bredere definitie van microplastics, dan zou het om minstens 25 keer (!) zoveel plastics gaan. Dit is de inschatting door een berekening van Fraunhofer Institut für Umwelt. Er bestaat daarnaast ook een grote kans dat cosmeticamerken zich nog meer schuldig gaan maken aan greenwashing. Ze kunnen hiermee namelijk (onterecht) roepen dat hun producten plasticvrij zijn.

Bijna alle producten van de grote cosmeticamerken bevatten plastics

Uit het eerste grootschalig onderzoek (plastic: the hidden beauty ingredient) naar de aanwezigheid van microplastics kwamen schokkende conclusies. Bij het bekijken van het aanbod van dé grote cosmeticamerken bleek dat maar liefst 87% van de producten microplastics te bevatten. Er zijn hiervoor meer dan zevenduizend verschillende exemplaren bekeken waaronder producten zoals dagcreme, zeep, scrub, shampoo en make up.

“Voor het onderzoek hebben we ons gericht op de tien populairste merken (L’Oréal Paris, Elvive/Elseve, Garnier, Nivea, Gillette, Oral-B, Head & Shoulders, Dove, Rexona, en Axe) van de vier grootste cosmeticaproducenten van Europa (L’Oreal, Beiersdorf, Procter & Gamble en Unilever). Van de tien onderzochte merken bevonden zich 7.704 verschillende producten in onze database. En van die 7.704 producten bleek slechts 13 procent vrij van microplastics te zijn.

L’Oreal, Beiersdorf, Procter & Gamble en Unilever zijn door ons benaderd om inzage te geven in hun momenteel gevoerde én toekomstige plasticbeleid. Alle vier hebben laten weten dat ze meer willen doen tegen plasticvervuiling, maar ze focussen alleen op microplastics in vaste vorm. Ze volgen de beperkte definitie van microplastics zoals door ECHA is voorgesteld.”

Het kan toch niet zo zijn dat het verdienmodel van grote cosmeticamerken schade zou kunnen veroorzaken aan het milieu, je gezondheid én die van je klanten? Je kunt naast het tekenen van de petitie zelf bijdragen door als schoonheidsspecialiste of kapper te kiezen voor een groothandel met volledig plasticvrije cosmetica producten.

Beauty groothandel plasticvrije cosmetica

Het wordt tijd dat de cosmetica industrie de handen inéén slaat en schoonheid professionals massaal gaan kiezen voor een beauty groothandel met plasticvrije cosmetica. Plastics in cosmetica zijn namelijk helemaal niet nodig want er zijn zoveel betere, meer milieuvriendelijke en gezondere alternatieven.

Gelukkig zijn steeds meer mensen overtuigd van de voordelen van eerlijke en duurzame cosmetica merken. Daarbij zijn er mooie initiatieven zoals de app Beat the Microbead waarmee consumenten heel eenvoudig kunnen zien óf en welke plastic deeltjes in hun verzorgingsproducten zitten.

Ook wij vinden dat in een green beauty shop alleen verzorgingsproducten zonder plastic thuis horen. De cosmetica groothandel van Greenest Cosmetics is perfect geschikt voor alle beauty professionals, schoonheidspecialiste, kappers, salons, webshops en bedrijven die natuurlijke schoonheid omarmen.

Cosmetica merken schoonheidssalon met plasticvrije producten:

Pure beauty
Flow Cosmetics
Korento make up

Voor haarsalons kies je het beste voor shampoobars van cosmetica merken
zoals:
Catteco
Flow Cosmetics
Solidu

Lees ook: plasticvrije cosmetica; over het belang van producten zonder plastic voor een groene webshop, schoonheidsspecialiste aanbod of haarsalon. Meer informatie over microplastics in cosmetica vind je op de website van de Plastic Soup Foundation.

Etherische olie groothandel

Op zoek naar een groothandel biologische cosmeticaproducten voor je schoonheidssalon, kapperszaak of webshop? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat je door het bomen het (groene) bos niet meer ziet. Hier vind je een overzicht van alle duurzame termen die door cosmeticamerken worden gebruikt. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder met de perfecte selectie voor jouw beauty aanbod!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *