Cosmetica merken

Duurzame cosmetica merken – alle termen uitgelegd

Reetta-Greenest-Cosmetics

Author: Reetta

de oprichter van Greenest Cosmetics

Zoals je waarschijnlijk weet, zijn duurzame cosmetica termen niet gereguleerd. Daarom kunnen definities in duurzame cosmetica merken voor iedereen een andere betekenis hebben. Dit gaat over alle gerelateerde termen die verwant zijn aan duurzame cosmetica. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: milieuvriendelijk, biologisch, natuurlijk, schoon, groen, bewust, ecologisch, etc, etc.

Er is in dit geval geen goede of foute definitie. Maar als professional wil je natuurlijk wel zeker weten dat de inkoop van je producten voldoet aan jouw eisen voor het milieu én de gezondheid van je klanten.

“Als de term niet gereguleerd is, hoe weet ik dan of het om een duurzaam cosmetica merk gaat?”

Zie je door de ‘groene’ bomen het bos nog? In dit artikel geven we een zo compleet mogelijk beeld van alle gebruikte biologische & duurzame cosmetica termen. Ook leggen we het belang hiervan uit en wat wij als Greenest Cosmetics onder deze duurzame woorden verstaan. Met deze woordenlijst weet je precies waarover je het hebt bij de inkoop van jouw favoriete duurzame cosmetica merken!

Duurzame cosmetica merken

Klik eenvoudig op de link in het onderstaande overzicht om direct naar de betreffende definitie te gaan. Heb je vragen of opmerkingen over de uitleg van de woorden? Of mis je iets? We horen het graag!

“Duurzame cosmetica merken zijn geweldig! Ze bewijzen dat functionele en effectieve producten samen kunnen gaan met de hoognodige verantwoordelijkheid naar onze planeet.”

Bewuste beauty (Conscious beauty)

Bewuste beauty, oftewel Conscious Beauty, beschrijft de manier waarop mensen hun schoonheidsproducten kiezen. Het gaat hierbij om een weloverwogen keuze volgens persoonlijke waarden. ‘Bewuste cosmetica’ betekent natuurlijk voor iedereen iets anders, maar in het algemeen gaat het over schoonheidsproducten met de volgende kenmerken:

 • biologisch of natuurlijk
 • weinig tot geen twijfelachtige chemicaliën
 • recyclebare verpakkingen
 • vegen en dierproefvrij
 • milieuvriendelijk

Let op: deze term is niet gereguleerd. Dus als iemand een ‘bewust cosmeticaproduct’ gebruikt, kun je vragen wat hij, zij of hen hier precies mee bedoelt.

Bij Greenest Cosmetics gebruiken we deze term ook! Zelfs in onze slogan: “Je bewuste beauty partner.” Voor ons betekent “bewuste beauty”: dat we ons bewust zijn van de milieu-, sociale en economische impact van onze diensten en producten. Ook zijn we op de hoogte van de effecten hiervan. We kennen en nemen daarbij onze verantwoordelijkheid in de cosmeticamarkt.

Daarnaast hebben we de beslissing genomen om open te blijven staan voor meer informatie. We willen de gevolgen van onze acties nog beter begrijpen en onze verantwoordelijkheid verder ontwikkelen.

Biologische cosmetica

Wij bij Greenest Cosmetics hebben het over biologische cosmetica wanneer; de ingrediënten in het product voor 95% – 100% biologisch gecertificeerd zijn. De mogelijke overige 5% zijn ecocert-gecertificeerde ingrediënten. Denk hierbij aan bestandsdelen zoals klei, mineralen en pigmenten. Of een groene innovatie, die volledig natuurlijk en milieuvriendelijk is, maar niet officieel gecertificeerd kan worden als biologisch.

Een biologisch verzorgingsproduct herkennen:

 1. Besluit allereerst wat “biologisch” voor jou betekent. Gaat dit om een verzorgingsproduct met 100% biologische ingrediënten? Een formule met een aantal biologische ingrediënten? Of iets daartussen?
 2. Ten tweede bekijk je het etiket van het cosmeticaproduct. Of check de productomschrijving online. Tegenwoordig is het steeds meer gebruikelijk om biologische ingrediënten op de INCI-lijst te zetten. Een biologisch ingrediënt kan bijvoorbeeld als volgt worden gemarkeerd:
 • onderaan INCI-lijst als: *gecertificeerd, biologisch ingrediënt
 • na elk ingrediënt, bijvoorbeeld LAVANDULA HYBRIDA BLOEMOLIE (biologisch)
 • als algemene opmerking, zoals “alle ingrediënten in dit product zijn biologisch gecertificeerd”.

3. Vind je de informatie niet voldoende of overtuigend genoeg? Neem dan contact op met je cosmetica groothandel. Zij moeten namelijk toegang hebben tot deze informatie (ze zijn hiertoe overigens verplicht door Europese wetgeving ;)).

Biologisch afbreekbaar

Biologisch afbreekbaar verwijst naar het vermogen om uiteen te vallen (af te breken). Dit is mogelijk door de werking van micro-organismen zoals bacteriën of schimmels. Tijdens het afbreekproces (met of zonder zuurstof) worden de stoffen zo opgenomen in de natuurlijke omgeving. Zonder dat dit ecologische schade veroorzaakt.

 • Een “biologisch afbreekbaar ingrediënt” verwijst naar de biologische afbreekbaarheid van bepaalde ingrediënten. Een “biologisch afbreekbare formule” betekent dat het hele product biologisch afbreekbaar is.
 • “Biologisch afbreekbare verpakkingen” verwijst naar het afbreekbare vermogen van verpakkingen of materialen om op deze manier terug te keren naar de natuur. Dit moet binnen een korte tijd na weggooien mogelijk zijn om deze term te kunnen gebruiken. We hebben het dan meestal over een tijd binnen een jaar of minder.
 • De verpakkingen van shampoobars van Solidu en Flow Cosmetics zijn volledig biologisch afbreekbaar (en zelfs composteerbaar)!

Blauwe Beauty (Blue beauty)

Blauwe Beauty is sinds 2020 de nieuwe duurzame beweging in de cosmetica industrie. Deze richt zich op het beschermen van oceanen. Concreter benoemd; het verminderen van plastic en chemicaliën die mogelijk schadelijk zijn voor het waterleven. De term blue beauty en de beweging daarachter komt van Jeannie Jarnot.

Blue Beauty gaat om het beperken van de impact op deze planeet en haar bewoners. En daarbij ook actief bijdragen aan een gezondere planeet. Om echt ‘blauw’ te zijn, moeten duurzame cosmetica merken VEEL verschillende aspecten in hun productlevenscyclus in overweging nemen. Bij “blauwe cosmetica” gaat het om de volgende gebieden:

 • Ingrediënten
 • Productie
 • Verpakking
 • Verzending
 • Gebruik
 • Weggooien
 • Teruggeven

Waarom is Blue Beauty belangrijk?

Oceanen houden ons in leven! We moeten ze met zorg en respect behandelen. Het maakt wel uit welke schoonheidsproducten we gebruiken en wat je je klanten adviseert. Wist je dat: 50% van de levensgevende zuurstof uit de oceaan komt? En dat de oceaan het klimaat regelt?

De oceaan beslaat maar liefst 70 procent van het aardoppervlak en vervoert warmte van de evenaar naar de polen. Hierdoor wordt ons klimaat en weerpatronen gereguleerd. Oceanen zijn dus een essentieel onderdeel van het ecosysteem van de aarde. Een bron van biodiversiteit, voedsel en leven.

De merken Flow Cosmetics, Korento en Pure=Beauty in het schoonheidssalon groothandel assortiment van Greenest Cosmetics stellen hoge eisen aan Blue beauty.

Chemische ingrediënten – cosmetica zonder troep

Er wordt steeds vaker gezocht naar cosmetica zonder troep.  “Vrij van chemische ingrediënten” is dan ook een term die vaak voorkomt bij duurzame cosmetica merken.  Daarom is het goed om te beschrijven wat die ‘troep’ in cosmetica dan precies is.

We zien dat de beschrijving cosmetica zonder chemische ingrediënten wordt gevormd onder bewuste consumenten die twijfelachtige ingrediënten in hun verzorgingsproducten willen vermijden. In het algemeen verwijst deze term naar producten die geen (harde) synthetische ingrediënten bevatten. Maar het is geen synoniem voor biologische en natuurlijke producten. Waarom?

Als we het letterlijk hebben over de betekenis van cosmetica zonder chemische ingrediënten, is dit namelijk niet mogelijk. Alle materie is een chemische stof, inclusief lucht, water en de voeding dat op je bord ligt. Cosmeticaproducten zijn gemaakt van verschillende ingrediënten. Ze kunnen organisch, natuurlijk of synthetisch zijn, maar het zijn allemaal chemicaliën. Daarom is het onmogelijk om een product te maken zonder chemicaliën :).

Cosmetica Claims

“Dit product is huidverjongend.” “Deze shampoo gaat haaruitval tegen.” “Dit serum verbetert het vochtgehalte van je huid.” Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van cosmetica claims.

Cosmeticaclaims zijn de door merken beloofde resultaten van verzorgingsproducten. Deze beloftes zijn terug te vinden op de productverpakking, de website van het cosmeticamerk of in een advertentie.

Er zijn een paar gemeenschappelijke criteria voor claims die worden gebruikt met betrekking tot cosmetische producten. Volgens Verordening (EU) 655/2013 van de Europese Commissie moeten deze voldoen aan de volgende criteria:

 1. Naleving van de wet
 2. Waarheid
 3. Bewijsmateriaal
 4. Eerlijkheid
 5. Redelijkheid
 6. Geïnformeerde besluitvorming

Zoals je ziet, reguleert de Europese Unie cosmetica claims bij wet.  Maar hoe deze wet precies wordt nageleefd, is bijna onmogelijk te controleren. Er zijn veel duurzame cosmetica merken die reclame maken voor hun ‘biologische producten’, die geen biologische ingrediënten bevatten. Of “huidverzorging zonder SLS en SLES”. Totdat je je meer in de productinformatie verdiept en toch beide ingrediënten aantreft.

Hoe kun je dan het beste omgaan met deze cosmetica claims? Blijf alert, stel vragen of doe je eigen onderzoek. Door het lezen van deze informatie ben je in ieder geval al een heel eind op de goede weg!

Conserveringsmiddelen

Dit is een van de hot topics in de beautywereld. Cosmetica met conserveringsmiddelen zoals parabenen, fenoxyethanol, glycolen en soorten alcohol. Deze stoffen worden helaas in grote hoeveelheden aan huidverzorgingsproducten toegevoegd. Dit heeft drie hoofdredenen:

 1. het risico op een microbiële besmetting van het product verminderen;
 2. de houdbaarheid van de cosmetica verlengen;
 3. de samenstelling geschikt en veilig houden tijdens de periode van gebruik.

De invloed van conserveermiddelen op de huid

Voor de conclusie dat – conserveermiddelen een nadelig effect op de huid kunnen hebben – hoef je geen dermatoloog te zijn. In onze huid leven miljoenen bacteriën, schimmels en virussen die de huidmicrobioom vormen. En dat is niet voor niks; deze micro-organismen spelen een essentiële rol bij de bescherming van onze huid. Zo werken ze tegen binnendringende ziekteverwekkers, ondersteunen ons immuunsysteem en de afbraak van natuurlijke producten. Ze zijn dus erg belangrijk voor het onderhoud en welzijn van onze huid!

Waarom zou een sterk conserveermiddel alleen slechte bacteriën doden? Onlangs hebben veel onderzoeken aangetoond dat de meest gebruikte bewaarmiddelen in huidverzorgingsproducten ook de goede bacteriën op de huid verminderen. De grote vraag: zijn huidproblemen zoals droogheid, acne en onzuiverheden toegenomen door het massale gebruik van conserveermiddelen in onze verzorgingsproducten? Dit is een belangrijke overweging bij de keuze van producten die je gebruikt of verkoopt in je salon.

Hoe dan ook, je hoeft je geen zorgen te maken over conserveringsmiddelen in cosmetica. Er zijn fantastische en veel mildere, natuurlijke alternatieven! Deze zorgen voor de houdbaarheid van het product zonder destructief te zijn voor het microbioom van je mooie huid. Goede voorbeelden van dit soort conserveermiddelen zijn benzoëzuur (-zouten), benzylalcohol en salicylzuur (-zouten). En deze lijst gaat verder.

Mildere en natuurlijke conserveringsmiddelen zijn vaak ecocert gecertificeerd dus ook milieuvriendelijker. Alle producten  in onze beauty groothandel assortiment bevatten alleen huidvriendelijke conserveermiddelen of helemaal geen bewaarmiddelen.

Cosmetica zonder conserveringsmiddelen

Anhydrisch (watervrije) cosmetica heeft in principe geen conserveringsmiddel nodig. Ze kunnen goed en veilig gebruikt worden en voldoen aan de wetgeving van de Europese Unie. Voorbeelden van dit soort watervrije cosmetica (en dus zonder conserveringsmiddelen) zijn:

Dierproefvrij (Cruelty Free)

Dierproefvrij, oftewel Cruelty Free, verwijst naar een cosmeticaproduct die niet op dieren is getest. In Europa worden dierproeven  voor zowel ingrediënten als eindproducten wettelijk gelukkig niet toegestaan. In veel andere landen mag er helaas nog wel op dieren getest worden. Sommige landen vereisen dit zelf. Wat betekent dat?

Producten die in andere landen op dieren zijn getest, mogen alsnog in bijvoorbeeld Europa verkocht worden. Ondanks de test- en marketingverboden. Dit is toegestaan zolang de dierproeven niet worden gebruikt om de productveiligheid aan te tonen voor EU-normen. Dit houdt in dat bedrijven mogen blijven betalen voor dierproeven in bijvoorbeeld China – waar ze voor veel producten vereist zijn. Ze hoeven alleen maar te vertrouwen op aanvullende gegevens van niet-dierlijke methoden om de producten in Europa te verkopen.

Onthoud: ‘dierproefvrij’ betekent niet automatisch dat de cosmetica  diervriendelijk, biologisch, natuurlijk, organisch, plasticvrij of duurzaam is.

Duurzaam

Duurzaam is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Duurzaamheid gaat om de economische en sociale behoeftes én die van de leefomgeving. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit, hoogopgeleide en gezonde bevolking, goede sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.

Duurzame cosmetica

Duurzame cosmetica merken worden vaak geassocieerd met recyclebare verpakkingen, natuurlijke producten en beloftes voor een betere toekomst. Dit speelt allemaal een belangrijke rol, maar het is geen garantie voor oprecht duurzame beauty.

Duurzaamheid in de beauty industrie gaat dieper en verder. Het is een lange termijn holistische benadering. Van de inkoop van ingrediënten tot productie, van biologische afbreekbare formules tot eindgebruik. Zelfs transport en mogelijk restafval maken deel uit van de algehele duurzaamheid van producten. Oprecht duurzame beautyproducten dragen verantwoordelijkheid en hebben respect voor het welzijn van milieu, klimaat, milieu en ons als mens.

Een definitie van duurzame beauty is lastig, omdat het is zo’n complex onderwerp is. Daarom is het belangrijk deze term holistisch benaderen. Wanneer duurzame beauty als een geheel wordt gezien, krijgt het een andere betekenis. Dit leidt tot bewuster acties en tot nieuwe inzichten. Wil je meer over Duurzame Beauty weten? Download dan ons gratis ebook

“Duurzame cosmeticamerken zijn de hoeksteen van elke duurzame beauty business. Het aanbieden van ten minste de helft van deze merken in je schoonheidssalon of (online) winkelassortiment, bewijst je toewijding aan verantwoorde waarden.”

Duurzame cosmetica verkoop

De afgelopen jaren zien we dat de verkoop van beautyproducten minder verloopt via traditionele verkoopkanalen, zoals drogisterij en supermarkt. Onderzoek concludeert dat retail van cosmetica via salons, schoonheidsspecialist of kapperszaak steeds belangrijker wordt. Hierdoor hebben beauty professionals steeds meer mogelijkheid om impact te maken door de verkoop van bewuste en duurzame cosmetica. Klanten vertrouwen jou als beautyprofessional. Daarom kun je ze enthousiast maken over deze trend en begeleiden in het gebruik van duurzame beauty. Dit is niet alleen beter voor de toekomst van onze planeet en  gezondheid & huidresultaten van je klanten. Ook kun je je omzet verhogen met biologisch cosmetica. Hieronder vind je de top vier belangrijkste vaardigheden van een duurzame cosmetica retailer;

 1. Een duurzame beauty retailer heeft voldoende objectieve kennis over de branche;
 2. Bewuste en duurzame verkopers bieden professionele klantbegeleiding bij de inkoop;
 3. De klant krijgt de producten die zij, hij of hen nodig heeft en die passen bij het huid- of haartype;
 4. De retailer staat open om te leren en blijft actief op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen;
 5. Een waakzame verkoper herkent greenwashing.
omzet duurzame cosmetica

Ecocert Certificaat

Ecocert is de allereerste certificeringsinstantie die een standaard van normen heeft ontwikkeld voor natuurlijke en biologische cosmetica:

Om in aanmerking te komen voor het label ‘natuurlijke en biologische cosmetica’, moet minimaal 95% van alle ingrediënten in de formule plantaardige zijn. Minimaal 10% van alle ingrediënten per gewicht moeten afkomstig zijn van biologische landbouw.

Om in aanmerking te komen voor het ‘natuurlijke cosmetica’ label, moet

 • minimaal 50% van alle plantaardige ingrediënten in de formule en
 • minimaal 5% van alle ingrediënten per gewicht afkomstig zijn van biologische landbouw.

Sommige ingrediënten die vaak in cosmetica zitten kunnen niet als biologisch worden gecertificeerd omdat ze niet afkomstig zijn uit  landbouw. Voorbeelden hiervan zijn water, zouten en mineralen. Zo bevatten shampoos en sommige crèmes die vooral uit water bestaan al snel 95% natuurlijke ingrediënten. Etherische olien zonder water kunnen voor 100% uit biologische ingrediënten bestaan.

De ingrediënten van een Ecocert gecertificeerd product zijn afkomstig van hernieuwbare bronnen. Ook is deze cosmetica geproduceerd door middel van milieuvriendelijke processen. Ecocert controleert daarom de afwezigheid van GGO’s, parabenen, fenoxyethanol, nanodeeltjes, silicium, PEG, synthetische parfums en kleurstoffen. Net als dierlijke ingrediënten, tenzij natuurlijk geproduceerd door  dieren zoals melk en honing bijvoorbeeld. Ecocert controleert ook de biologische afbreekbaarheid of de recyclebare aard van verpakkingen.

Onthoud;  al is ecocert een algemeen bekend certificaat dat de verkoop kan stimuleren – het heeft een jaarlijkse certificeringsvergoeding. Dit kan voor veel duurzame cosmetica-merken niet uit waardoor ze kiezen het certificaat niet aan te vragen. Terwijl het best kan zijn dat de normen en productkwaliteit van deze duurzame merken de Ecocert-normen overstijgen.

En natuurlijk. Alle duurzame merken in het Greenest Cosmetics Beauty Groothandel assortiment voldoen aan de criteria van Ecocert – en gaan zelfs verder!

Ecologisch

Ecologisch betekent globaal gezien: milieuvriendelijk of met zorg voor mens en natuur. Het verschil met de term duurzaam is dat ecologisch per definitie goed is voor mens en milieu terwijl duurzaamheid ook alleen iets kan zeggen over de levensduur van het cosmeticaproduct.

FSC-keurmerk

FSC (Forest Stewardship Council) is het eerste internationale keurmerk voor duurzaam en sociaal bosbeheer. Deze wordt gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het keurmerk kent twee niveaus waarbij FSC 100% garandeert dat het hout volledig uit verantwoord beheerde bossen komt. In de cosmeticamarkt vind je dit certificaat vooral in de kartonnen productverpakkingen en bij duurzame cosmetica accessoires.

Het FSC-keurmerk stelt de volgende twee strenge voorwaarden:

 1. Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden worden met rust gelaten. Houtkap langs waterlopen en op steile hellingen is niet toegestaan vanwege kans op erosie. Na het kappen van bomen moet het bos de kans krijgen zich te herstellen: er mag niet meer hout verdwijnen, dan er kan aangroeien.
 2. Behalve eisen voor bosbeheer, hanteert FSC ook voorwaarden op sociaal FSC zorgt voor voldoende loon en verantwoorde werkomstandigheden voor de bosarbeiders. Dit helpt armoede tegengaan en voorkomt dat bewoners moeten overgaan op ongewenste maatregelen om te kunnen overleven. Zoals illegale houtkap en het platbranden van bos voor landbouwgrond.
duurzaam bosbeheer

Groene Cosmetica

In onze schoonheidswereld verwijst groene cosmetica (Green beauty) naar: de inkoop, productie en verpakking van cosmetica op een ethische en duurzame manier die de planeet ten goede komt. Het is vast geen verrassing, maar ook deze term is niet gereguleerd. Daarom kan groene cosmetica door iedereen verschillend omschreven worden.

Wat is het belang van groene cosmetica?

Helaas komen lang niet alle verzorgingsproducten tot stand met waarden die begaan zijn met het welzijn van onze wereld. Te vaak is geld de motivatie dat de cosmetica merken drijft. Als we op deze manier doorgaan, kan het ecosysteem van onze aarde het niet volhouden. Met alle gevolgen voor de toekomstige generaties op de wereld. We zijn nu op het kritische punt gekomen dat er iets moet veranderen zodat ons milieu, klimaat, economische ontwikkeling en maatschappelijke balans niet langer in gevaar is.

groene duurzame verzorgingsproducten

Greenwashing

Greenwashing (groen wassen) is het proces waarbij een verkeerde indruk wordt gewekt of misleidende informatie gegeven waardoor het product ‘groener’ lijkt dan het is. Greenwashing is een ongefundeerde bewering om consumenten te laten geloven dat de producten milieuvriendelijk zijn. Bedrijven die aan greenwashing doen, beheersen fantastische (neuro-)marketing skills en zijn dus erg geloofwaardig.

De meest voorkomende manier van Greenwashing in de cosmetica-industrie is dat een merk ingrediënten benadrukt die niet in de producten zitten (vrij van…). Dit kunnen bijvoorbeeld parabenen, vloeibare kunststoffen of siliconen zijn. ‘Vrij van claims’ zien er goed uit en geven de indruk van milieubewuste verzorgingsproducten.

Maar! ‘Vrij van claims’ vertelt je niet wat er daadwerkelijk wél in het product zit, hoe en waarvan de cosmetica wordt gemaakt, of de verpakking recyclebaar is en wat is de levenscyclus is. Het zegt zelfs niks over de duurzaamheid van het merk.

De cosmetica-industrie verandert richting groen, biologisch en duurzaam. Hopelijk jij en je klanten ook!

Wil je inside-informatie, nieuwste blogs en nieuws uit de branche rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Laat je e-mailadres achter

(je kunt je op elk moment afmelden).

Naam

Herbruikbaar – herbruikbare producten

Herbruikbaar (re-usable) is zoals de naam al zegt; geschikt om meer dan één keer te gebruiken. De wegwerpcultuur veranderd momenteel in elke sector, dus ook de cosmetica-industrie.

Enkele voorbeelden van herbruikbare alternatieven zijn mousseline doekjes voor je gezicht (hydrofiel) of make-up pads. Momenteel stappen veel duurzaamheidsbewuste consumenten en retailers af van goederen voor eenmalig gebruik en kiezen voor herbruikbare producten. We gaan er vaak van uit dat deze producten minder impact hebben op het milieu, maar zo eenvoudig is het niet.

Herbruikbare alternatieven zijn over het algemeen positief voor de vuilnisbult maar is geen garantie voor minder Co2 uitstoot. Om er zeker van te zijn dat herbruikbare product milieuvriendelijk is, bekijk je ten eerste de duurzaamheid van het merkt en het soort materiaal waarvan het product gemaakt is. Ten tweede is het berekenen van de milieu-terugverdientijd een belangrijke factor. Dit definieert als – het aantal keren dat een product moet worden hergebruikt voordat de milieueffecten per gebruik gelijk zijn aan die van een vergelijkbaar product voor eenmalig gebruik. Sommige herbruikbare alternatieven slagen er nooit in om dat break-even punt te bereiken vanwege het energie- en het watergebruik per wasbeurt.

De terugverdientijd is moeilijk te berekenen omdat je rekening moet houden met verschillende factoren. Zoals energieverbruik, waterverbruik en Co2-uitstoot van bijvoorbeeld productie of vervoer. Daarvoor is grondig onderzoek nodig.

Vuistregels voor herbruikbare producten zijn;

 • Verleng de levensduur van de herbruikbare producten zo veel mogelijk. Hoe vaker je een product gebruikt, hoe kleiner je ecologische voetafdruk.
 • Kies bij het wassen van een herbruikbaar product machinewas boven handwas. In de meeste gevallen heeft machinaal wassen minder milieu impact.
 • Verminder het totaalverbruik van deze producttypes, zowel herbruikbare als versies voor eenmalig gebruik.

Als je geïnteresseerd bent in duurzame beautyhandel of als je tips zoekt om je schoonheidsonderneming duurzamer te maken, download dan ons gratis e-boek duurzame beauty en duik dieper in dit duurzame cosmetica merken.

Hervulbaar – navulbare cosmetica

Hervulbaar (refillable) in een cosmeticawereld is letterlijk een pot of fles die opnieuw gevuld kan worden wanneer de inhoud op is. Navullingen bieden één van de grootste kansen om afvalverpakkingen en de totale ecologische voetafdruk ervan aanzienlijk te verminderen. Volgens onderzoek van het LCA Center bespaart kopen van navulbare cosmetica 70 procent CO2, 65% energie en 45% water in vergelijking met een nieuwe kopen. Dit is nogal wat!

Dus gebruiken, hervullen en repeat. Inspireer vooral ook je klanten dit ook te doen.

INCI

INCI staat voor International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor verwerkte stoffen in cosmetica. Volgens de wet moet alle cosmetische producten een INCI-lijst hebben.

De beste, en enige, manier om je cosmetica te leren kennen is door te begrijpen hoe je een INCI-lijst moet lezen. Dan weet je precies wat er in de producten zit die je gebruikt of verkoopt. Veel cosmetische producten zien er interessant en aantrekkelijk uit, maar dat betekent niet automatisch dat ze veilig of effectief zijn. Veel producten bevatten namelijk ingrediënten die je liever vermijdt, die irriterend of zelfs schadelijk kunnen zijn. Laat je niet voor de gek houden door een mooie verpakking en perfect gekozen woorden. Om echt te weten wat er wel en niet in producten zit, is het beter om het etiket nauwkeurig te bekijken.

Levensduur

De levensduur van cosmetica producten kennen de volgende fasen:

 1. Grondstofwinning
 2. Productie
 3. Verpakking
 4. Distributie
 5. Gebruik
 6. Recyclen en weggooien

Dit is een manier om de verschillende stadia van een product te beheersen. Zo kunnen eventuele negatieve gevolgen voor het milieu tot een minimum kunnen worden beperkt. Hoe langer het product in gebruik is, hoe langer de levenscyclus, hoe duurzamer het product genoemd kan worden. Een voorbeeld van een product met een lange levensduur is Korento – kabuki kwast. Deze duurzame brush is ontworpen voor veeleisend en langdurig gebruik. Of biologische shampoo bars. Deze gaan lang mee en zijn zuinig in gebruik. Lees meer over biologische kappersproducten op de kappersgroothandel pagina.

Microplastics

Vrij van microplastics” komt je vaak tegen tijdens het lezen van verpakkingen en als unieke selling points van duurzame cosmetica merken. Microplastics zijn hele kleine plastic deeltjes in cosmetica met de functie zoals scrubben of peeling. Er zijn veel redenen om voor plasticvrije verzorgingsproducten te kiezen. Microplastics blijken namelijk schadelijk te zijn voor ons milieu, de natuur, onze persoonlijke gezondheid en dieren. We hebben een volledig artikel geschreven over dit onderwerp, dus als je wilt, lees vooral meer over plasticvrije cosmetica.

Milieuvriendelijk – milieuvriendelijke cosmetica

Milieuvriendelijk laat in een ideale situatie van consumeren, wonen en ondernemen niets achter dat twijfelachtig of giftig is. Milieuvriendelijke cosmetica is een gebruiks- of verzorgingsproduct dat zo min mogelijk schadelijk is voor het milieu. Op deze manier kunnen individuen, ondernemers en gemeenschappen hun verantwoordelijkheid nemen voor onze toekomst van die van de planeet. Andere termen voor milieuvriendelijk zijn milieubesparend of ecologisch. Alhoewel de exacte definitie van milieuvriendelijk ook gaat over de omgeving, beperkt de term ecologisch zich tot de natuur.

Een vriendelijke herinnering; als je echt milieuvriendelijk wilt zijn, moet je je huiswerk doen. Vraag & vraag! Niet alle producten en diensten op de markt zijn altijd zo milieuvriendelijk ze beweren.

Duurzame en milieuvriendelijke cosmetica

Misleidende informatie duurzaamheid

Wanneer je eenmaal weet wat greenwashing betekent, kun je afvragen welke misleidende informatie duurzame cosmetica merken nog meer verstrekken.

Met ‘misleidende informatie’ bedoelen we het proces waarbij een verkeerde indruk wordt gewekt door de informatie over de waarden van een cosmeticamerk en hun acties. (Purpose washing). Dit heeft vaak te maken met beloften om iets goeds voor de wereld te doen; het hogere doel van het bedrijf. Het kan gaan over de sociale, economische, lokale of duurzame impact. Duurzame merken die zich hier schuldig aan maken zijn vaak uitstekend in marketing of geloven echt dat hun acties waardevol zijn (zelfs als ze het niet eens hebben gecontroleerd).

Waarom geven duurzame cosmeticamerken misleidende informatie over hun doelen?

Het merendeel van de consumenten wereldwijd (64%) geeft aan dat ze voor merken kiezen vanwege hun standpunt over sociale kwesties. Bijna alle millennials (91%) geven aan bereid te zijn te veranderen naar een merk dat kiest voor een goed doel. Dan is het natuurlijk logisch dat cosmeticamerken er graag goed uitzien in de ogen van hun klanten. Dit betekent namelijk letterlijk een betere positie in de markt. Het is aannemelijk dat dit vervolgens leidt tot een betere verkoop.

Natuurlijk – natuurlijke verzorgingsproducten

De meest ideale cosmetica zijn -natuurlijk – natuurlijke verzorgingsproducten. Idealiter worden deze gemaakt met hernieuwbare energie en natuurlijke grondstoffen zoals planten en mineralen. De grondstoffen worden zo weinig mogelijk bewerkt en zo min mogelijk impact op mens, dier en aarde.

Omdat natuurlijke cosmetica een trend is in de schoonheidsbranche, zien we deze term steeds vaker. Er zijn nog steeds veel consumenten niet bewust van het feit dat deze term niet gereguleerd is in de cosmeticamarkt. Dit betekent alle duurzame merken de term kunnen gebruiken zonder deze daadwerkelijk te definiëren. In het ergste geval wordt de term misbruikt. Daarom is het belangrijk om te vragen naar de concrete definitie van natuurlijke cosmetica, bijvoorbeeld bij je cosmetica groothandel, beauty groothandel of webshop groothandel schoonheidsspecialiste.

Hoe herken je natuurlijke verzorgingsproducten? Dit zijn de eerste 3 stappen:

 1. Lees de website van de groothandel van fabrikant;
 2. Zoek de inci-lijst van het product;
 3. Controleer de inci, vraag zo nodig hulp.
natuurlijke cosmetica

“Natuurlijke cosmetica houdt voor ons in dat de producten zo zuiver mogelijk zijn en huid, lichaam, omgeving & milieu niet belasten” – Greenest Cosmetics

PEG Emulgatoren – PEG in cosmetica

Omdat we veel vragen krijgen over PEG in cosmetica mag deze term niet in dit duurzame beauty woordenboek ontbreken. Wat zijn PEG’s? PEG’s (polyethyleenglycolen) zijn op aardolie gebaseerde verbindingen die veel in cosmetica worden gebruikt als verdikkingsmiddelen, oplosmiddelen, weekmakers en vochtdragers. Deze emulgatoren bevatten plastic en helpen cosmetische ingrediënten dieper in de huid door te dringen.

Waarom zijn PEG’s een omstreden ingrediënt in huidverzorging?

Niemand wil plastic in hun lichaam, toch? In het algemeen bevatten verzorgingsproducten die PEG’s bevatten ook andere twijfelachtige grondstoffen. Daardoor kunnen deze schadelijke stoffen onderhuids worden getransporteerd. Er zijn sterke vermoedens dat PEG schadelijk is voor onze gezondheid. Daarnaast is het productieproces van PEG-emulgatoren belastend voor het milieu. Je herkent deze ingrediënten aan de INCI-lijst. Ze worden vermeld als PEG + nummercode. Bijvoorbeeld PEG-40.

Parabenen – Cosmetica zonder parabenen

Nog zo’n omstreden cosmetisch ingrediënt: parabenen. Parabenen zijn een groep chemicaliën die veel worden gebruikt als conserveermiddel in cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging zoals deodorant, douchegel, shampoo en bodylotion. Ze verschijnen in verschillenden benamingen op de INCI lijst: Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben en (Iso)/Butylparaben.

Er is veel discussie over parabenen. Sommigen zijn van mening dat deze stof geen probleem is en anderen twijfelen. Wij bij Greenest Cosmetics nemen daarover een duidelijk standpunt in. Ons gehele groothandel assortiment bestaat uit cosmetica producten zonder parabenen. Wij vinden dat parabenen niet thuis horen in verzorgingsproducten. Vraag je je af waarom?

Er zijn twee kanten aan het gebruik van parabenen. Ten eerste:

 • Ze zijn veilig bevonden voor gebruik in cosmetica door autoriteiten over de hele wereld;
 • Er zijn veel onderzoeksgegevens over de parabenen;
 • Ze werken effectief tegen de groei van micro-organismen.

Aan de andere kant:

 • Vijf verschillende parabenen zijn volledig verboden in Europa (iso propylparaben, isobutylparaben, butylparaben, benzyl paraben en pentyl paraben). Het gebruik van de andere vormen zijn strikt gereguleerd.
 • Parabenen zijn te vinden in verschillende producten. Er kan niet worden voldaan aan de gebruikersbeperkingen als je vijf producten gebruikt die allemaal parabenen bevatten.
 • Parabenen worden beschouwd als xeno-oestrogenen (dit zijn geen echte hormonen, maar ze gedragen zich wel zo in het lichaam).
 • Het vermoeden bestaat dat parabenen de mannelijke vruchtbaarheid verlaagd.
 • Sommige onderzoeken hebben geleid tot bezorgdheid dat parabenen mogelijk verband houden met borstkanker. Parabenen zijn bijvoorbeeld gevonden in borstkankertumoren.
 • Er zijn aanwijzingen dat parabenen de gezondheid van de foetus kunnen beïnvloeden.
 • Hoewel cosmetica in theorie niet door de huid mag worden opgenomen tonen onderzoeken dit toch aan. Dertig minuten na het aanbrengen van een cosmeticaproduct met parabenen worden deze stoffen terug gevonden in urine- en bloedtesten.
 • Tenslotte worden parabenen in verband gebracht met ecologische schade. Laboratoriumtesten laten zien dat lage niveaus van butylparaben koraal kunnen doden. Dan vraag je je af wat de invloed is van andere parabenen. Zeker bij jarenlang dagelijks gebruik. Denk ook aan de schoonheidsbehandelingen die je aan je klanten aanbiedt.
Cosmetica zonder parabenen

Prijs kwaliteit verhouding

Je vraagt waarschijnlijk af waarom we de term “prijs kwaliteit verhouding” koppelen aan duurzame cosmetica? Nou, wanneer je investeert in producten van hoge kwaliteit, dan hoef je er minder van te gebruiken voor hetzelfde resultaat. En minder gebruik is  duurzamer.

Duurzame cosmetica merken lijken soms duurder. Als spreken we liever over ‘kostbaar’. Wanneer je kijkt naar de prijs per kilo of liter werkzame stoffen van een schoonheidsproduct… En je vergelijkt dit met hoe lang het product daadwerkelijk meegaat. Dan kom je erachter dat ze soms zelfs goedkoper zijn.

Over het algemeen heeft biologische en natuurlijke cosmetica een hele goede prijs kwaliteit verhouding. Ze zitten boordevol actieve ingrediënten, voedingsstoffen en zijn effectief. En dit is wat je wilt van je cosmetica groothandel, toch?

Recyclebare cosmetica verpakkingen

Recyclebare cosmetica gaat over het materiaal of verpakking van verzorgingsproducten dat gerecycled kan worden. Recycling is het opnieuw gebruiken van materialen. Pure grondstoffen zoals glas, aluminium en papier zijn makkelijk te recyclen. Gelukkig vinden we deze materialen steeds meer terug in cosmetica verpakkingen.

Veel cosmetica verpakkingen combineren verschillende materialen, bijvoorbeeld glas en plastic. Vanuit recycle oogpunt is dit geen probleem. Maar vergeet niet dat de eindconsument of jij als retailer de verantwoordelijkheid hebt om het afval ook daadwerkelijk op de juiste manier te scheiden. Anders zijn cosmetica verpakkingen alsnog niet recyclebaar.

Schone cosmetica

Ook de definitie ‘schone cosmetica’ is grotendeels niet gereguleerd. Deze term is ontstaan als reactie op de beperking van de schoonheidsindustrie. Speciaal voor consumenten en bedrijven die een bewuste keuze willen maken voor gezonde en schone beauty. In algemene termen gaat het hierbij om cosmetica gemaakt zonder ingrediënten waarvan is aangetoond of wordt vermoed dat ze onze gezondheid schaden. Het richt zich op het verwijderen van zoveel mogelijk gifstoffen uit dagelijkse verzorgingsproducten. Schone cosmetica staat synoniem voor cosmetica zonder giftige stoffen.

Schone cosmetica (clean beauty) is meestal een combinatie van biologische, natuurlijke en synthetische ingrediënten. Door de mens gemaakte (synthetische) ingrediënten zijn acceptabel in schone cosmetica zolang ze veilig en niet toxisch zijn. Dit betekent dat schone cosmetica producten niet volledig natuurlijk, biologisch of duurzaam hoeven te zijn.

Traceerbaar

Traceerbaar betekent het kunnen volgen van de producten tot de oorsprong. In de cosmetica-industrie verwijst dit naar de grondstoffen, inkoop, productie of verpakking van ingrediënten. Transparante processen van een cosmeticamerk, bedrijf of retailer wekken zeker vertrouwen. Vaak hebben deze merken duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Simpelweg omdat ze graag de productreis delen en hierbij niets te verbergen hebben.

Vegan

Vegan cosmetica bevat geen bestandsdelen van dieren of afgeleide ingrediënten. Biologische en natuurlijke veganistische ingrediënten zijn bijvoorbeeld lavendel, arganolie of hyaluronzuur. Maar ook veel synthetische grondstoffen zijn vegan. Zoals bijvoorbeeld parabenen of SLES. Bij twijfel kun je deze vegan ingrediëntenlijst checken. Hier staan ook veelgebruikte cosmetica-ingrediënten tussen.

Let op: veganistisch betekent niet automatisch dat een product ook duurzaam of natuurlijk is. Vegan cosmetica kán natuurlijk zijn maar ook uitsluitend uit chemische ingrediënten bestaan. Vegan is diervriendelijk, maar hoeft daarom niet milieuvriendelijk te zijn.

Er zijn bepaalde ingrediënten die vaak in natuurlijke cosmetica worden gebruikt maar niet vegan zijn. Denk hierbij aan bestandsdelen zoals honing, bijenwas, lanoline, melk, collageen en karmijn. Als vegan producten een grote prioriteit voor jou zijn, let dan op de productcertificering en INCI-lijst.

Verantwoord geproduceerd

Verantwoorde productie van cosmetica draagt bij aan minder materiaalverbruik, overproductie en afval. Bij de term ‘verantwoord geproduceerd’ draait het om het beperken van energiegebruik waardoor de Co2 uitstoot zo laag mogelijk is. Verantwoorde productie verspilt daarbij geen water, dit is belangrijk om het milieu te beschermen. Onder verantwoorde productie hoort ook een goede behandeling van de lokale arbeidsmarkt. Zoals het bieden van een eerlijk loon en goede arbeidsvoorwaarden.

Zero Waste

Zero waste is een reeks principes gericht op het voorkomen van afval. Door redesign van de levenscyclus van hulpbronnen kunnen producten worden hergebruikt. Met als doel dat geen enkel afval van het product dat op stortplaatsen, verbrandingsovens of in de oceaan terecht komt.

Wat is de link van zero waste met duurzame cosmetische merken?

Zero waste beleid is een belangrijk onderdeel van duurzame cosmetica merken. De zero waste filosofie bevordert het ontwerpkader voor hergebruik, recycling en conservering. En nog belangrijker, het benadrukt duurzaamheid door rekening te houden met de gehele levenscyclus van producten, processen en systemen.

Zero waste cosmetica – vijf minimale principes

 • Schone cosmetica met biologisch afbreekbare ingrediënten welke niet schadelijk zijn voor de natuur, dier of mens.
 • Recyclebare verpakkingen van karton, papier, glas, aluminium of recyclebaar plastic.
 • Schone productie met gebruik van hernieuwbare energie, zoals zonne- of windenergie.
 • Schoon transport met als vuistregel; via de weg is beter dan lucht.
 • Eindgebruik; het product wordt gebruikt en de verpakking gerecycled.

Alle producten in ons groenste cosmetica groothandelsassortiment zijn zero waste. We hebben veel moeite en liefde gestoken in de selectie van dit brede assortiment. We hopen dat je er inspiratie uit haalt!

Beste beauty professional! Heb je vragen over gerelateerde duurzame cosmetica termen of ben je op zoek naar milieubewuste cosmetica, make-up of haarproducten voor je salon? We helpen je graag verder, dus neem gerust contact met ons op. Je hoort eerder van ons dan je verwacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *