Beauty Trends

Plasticvrije cosmetica

Plasticvrije Cosmetica groothandel

Plasticvrije cosmetica wordt naast biologische producten steeds belangrijker voor zowel consumenten als beauty professionals. We zien dan ook een steeds grotere vraag naar biologische schoonheidsproducten en kappersproducten in onze groothandel plasticvrije cosmetica.

Eerder schreven we al over duurzaamheid met natuurlijke en biologische producten als de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de schoonheidsbranche. Daarnaast is er steeds meer bewustzijn
over de noodzaak voor plasticvrije cosmetica. En gelukkig maar! Cosmetica zonder plastic is niet alleen hard nodig voor het milieu, het heeft ook voordelen voor onze gezondheid. Maar waarom precies? In dit artikel vertellen we je alles over plastic in cosmetica en de gevolgen daarvan voor onze huid en het milieu. Ook geven we je tips voor de verkoop of het gebruik van plasticvrije cosmetica in je webshop of salon.

Groothandel plasticvrije cosmetica

Als groothandel plasticvrije cosmetica pakken we bij Greenest Cosmetics graag onderwerpen aan die te maken hebben met duurzame cosmetica. We hopen dat deze informatie meer handvatten en begrip geven over het belang van een duurzaam aanbod in je schoonheidssalon of kapperszaak.

Dit artikel ‘plasticvrije cosmetica’ is tot stand gekomen in samenwerking met de Plastic Soup Foundation. Ons aanbod cosmetica zonder plastic past perfect bij de missie van deze foundation om de plasticsoep zo snel mogelijk te stoppen. Het is geweldig dat we hun professionaliteit en diep begrip hebben gekregen bij het tot stand komen van dit artikel.

We behandelen de volgende vragen over plasticvrije cosmetica

1. Wat is plastic? Waar is plastic van gemaakt?
2. In welke vormen komt plastic voor in cosmetica?
3. Waarom zit er plastic in cosmetische producten?
4. Is plastic goed voor de huid?
5. Wat gebeurt er als plastic in de natuur terechtkomt?
6. Is plasticvrije cosmetica beter?
7. Hoe herken je plastic in cosmetica?
8. Hoe word je verkoper of professional plasticvrije cosmetica?

groothandel plasticvrije cosmetica

Wat is plastic? Waar is plastic van gemaakt?

Plastic is materiaal dat bestaat uit kunstmatige polymeren; een breed scala synthetische of semi-synthetische materialen. De grondstof van de meeste plastics is aardolie. Bij productie is de stof makkelijk van vorm te veranderen. Hierdoor kan plastic gebruikt worden voor verschillende soorten producten.

Plastic is makkelijk aan te passen, licht in gewicht, stevig, flexibel en kan goedkoop geproduceerd worden. Deze eigenschappen hebben gezorgd voor een enorme toename in het gebruik van plastic. Er zijn verschillende soorten plastic voor diverse doeleinden. Ze zijn te verdelen in drie soorten:

 • thermoplasten – die zacht worden wanneer je ze verhit;
 • thermoharders – houden bij verhitting dezelfde vorm;
 • elastomeren – elastische vormen van plastic. Lees hier uitgebreide informatie over plastic: “wat is plastic?”

In welke vormen komt plastic voor in cosmetica?

De health- en beautybranche, waar cosmetica onder valt, behoort inmiddels tot de top vijf met de grootste online bestedingen en groeit sterk. De cosmeticabranche is voor het grootste deel afhankelijk van plastic. Dit zie je het vooral terug in de verpakking van producten. Denk aan shampooflessen, dispensers, make-up potjes, tubes en salonafval… de lijst is eindeloos. Plastic verpakkingen hebben zeker kwaliteitsvoordelen; ze beschermen de producten, gaan niet snel kapot en zijn licht in transport.

Een probleem met plastic verpakkingen

Er is helaas ook een keerzijde van al dit plastic in verpakkingen; ze komen in ons milieu en met name in de oceanen terecht. Plastic blijft eeuwen rondhangen; verspreidt gifstoffen en is een bedreiging voor dieren in het wild. Ook draagt plastic bij aan de opwarming van de aarde. De schoonheidsindustrie heeft de afgelopen tijd enige vooruitgang geboekt met het aanpakken van de plastic verspilling. Maar als we naar de branche als geheel kijken, is er nog een lange weg te gaan.

Microplastics in cosmetica

Je hebt vast wel eens gehoord van microplastics. Dit zijn hele kleine plastic deeltjes in cosmetica. Een soort van microplastic zijn microbeads. Met de term microbeads bedoelden we vroeger de zichtbare plastic deeltjes, kleiner dan vijf mm, die meestal een bolvorm hebben. In cosmetica wordt met microbeads vaak de vaste plastic deeltjes bedoeld die een bepaalde functie hebben. Zoals voor scrubben, peeling of producten die uitspoelbaar zijn.

Gevolgen van microbeads voor het milieu

Microbeads in cosmetcia zijn zo klein dat ze door de filters van waterzuiveringsinstallaties heen glippen en in rivieren en oceanen terechtkomen. Hierdoor worden ze onderdeel van de ‘plasticsoep’. Zeedieren krijgen microplastics binnen en zo belanden ze via de voedselketen ook op ons bord. In 2012 startte Beat the Microbead campagnes tegen uitspoelbare cosmeticaproducten die microbeads bevatten van polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleentereftalaat (PET), polymethylmethacrylaat
(PMMA) of nylon.

Gevolgen van microplastics voor je gezondheid

Er wordt niet alleen steeds meer onderzoek gedaan naar wat microplastics zijn en hoe ze het milieu beïnvloeden. Ook wordt er steeds meer gekeken naar de uitwerking op onze gezondheid. De realiteit is triest. Uit recent onderzoek naar microplastics blijkt dat ze schadelijk zijn voor menselijke cellen. “We zien door middel van toxicologische tests, reacties waaronder celdood en allergieën als mogelijke effecten van het innemen of inademen van hoge niveaus van microplastics.” Volgens Evangelos Danopoulos, hoofdauteur en PHD-student aan de Hull York Medical School.

Microplastics tot in detail

microplastics cosmetica

De definitie van ‘microplastic’ wordt niet consequent gebruikt. Doorgaans wordt bij deze term verwezen naar (microscopisch) kleine vaste deeltjes gemaakt van een synthetisch polymeer. Wanneer deze deeltjes vrijkomen in het milieu zijn deze bijna niet (biologisch) afbreekbaar.

In cosmetica verwijst “microplastic” naar alle soorten kleine plastic deeltjes die opzettelijk worden toegevoegd aan cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging. Deze definitie blijft zich aanpassen in overeenstemming met lopend relevant wetenschappelijk onderzoek.

Waarom zit er (micro)plastic in cosmetische producten?

Er wordt tegenwoordig bijzonder veel plastic gebruikt in cosmetica formules. Ondanks dat er geweldige alternatieven zijn! Microplastics in cosmetica hebben verschillende functies. Ze helpen voornamelijk bij het gevoel en de afwerking van het product. Zo worden siliconen gebruikt in vloeibare make-up producten om consumenten of professionals het gevoel van gladde en zachte resultaten te geven.

Daarnaast worden kleine plastic deeltjes gezien als fijn voelende huidscrubs en zien ze er over het algemeen gladder uit dan natuurlijke ingrediënten, zoals notendoppen of zout. Het product is makkelijker aan te brengen en ook voorkomt het bijvoorbeeld dat ´laagje´ die je vaak bij biologische en natuurlijke producten ziet. Daarbij worden microplastic ingrediënten in de cosmetica branche gebruikt als goedkoop opvulmiddel. In sommige gevallen bestaat een cosmetisch product uit wel tien procent microplastics!

Is plastic goed voor de huid?

Plastics zijn ingrediënten die een illusie geven van resultaten, zonder dat het daadwerkelijk een merkbare huidverzorgende waarde toevoegt. Maar helaas worden de eigenschappen van plastic in verband gebracht met een ernstig effect op onze gezondheid. We zijn ons hier meestal niet van bewust wanneer we een favoriet schoonheidsproduct op onze huid of die van klanten aanbrengen. Dit diagram ´blootstelling aan microplastics´ is een echte eye-opener. Het laat zien waarom dit onderwerp serieuzer genomen zou moeten worden.

Wat gebeurt er als plastic uit cosmetica in de natuur terechtkomt?

We delen deze planeet met vele anderen. Daarom is het belangrijk te weten hoe plastic in onze cosmetica anderen beïnvloedt. Microplastics in de zee trekken giftige chemicaliën aan als magneten en absorberen als sponzen. De deeltjes raken vervuild en worden opgegeten door vissen en andere zeedieren. Op deze manier worden ze doorgegeven in de voedselketen. Aangezien wij als mens bovenaan deze pyramide staan, is het aannemelijk dat we deze kleine plastic deeltjes ook binnen krijgen. Bovendien is plastic niet biologisch afbreekbaar en komt daardoor blijvend terecht in ons ecologisch systeem. Hierdoor dragen microplastics in cosmetica uiteindelijk bij aan de plasticsoep die in de wereldzeeën rond gaat.

Is plasticvrije cosmetica beter?

Na het schrijven van dit artikel in samenwerking met de Plastic Soup Foundation, werd onze mening over plastics in cosmetica sterker. Plastic vrije cosmetica is beter voor het milieu en voor ons eigen welzijn.

Bij het opzetten van Greenest Cosmetics bestudeerde oprichtster Reetta álle etiketten en ingrediëntenlijsten van élke verpakking van het groothandel cosmetica assortiment. Ze leek wel gek omdat dit werk dagen in beslag nam. Maar ze wilde hiermee absoluut zeker weten dat er geen microplastic zit in het beauty groothandel assortiment van Greenest Cosmetics.

Hoe herken je plastic in cosmetica?

Er zijn verschillende manieren om plasticvrije cosmetica te herkennen. De beste manier is natuurlijk via de zogenoemde INCI van je beautyproducten. Dit kan een tijdrovend klusje zijn, vooral als je een brede selectie van producten hebt.

Plastic in cosmetica

Namen van plastic in cosmetica

Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van verschillende namen die gebruikt worden voor plastic ingrediënten in cosmetica:

 • Polyethyleen, PE
 • Polyethyleentereftalaat,
 • Polypropyleen, PP
 • Polyvinylchloride, PVC
 • Polystyreen, PS
 • Polyvinylacetaat PVAc
 • Polyvinylpyrrolidon PVP
 • Polymethylmethacrylaat PMMA
 • Polytetrafluorethyleen PTFE (teflon)
 • Polyester, PES (Polyester-1; Polyester-11)
 • Polyamide, PA (Nylon-12; Nylon-6; Nylon-66)
 • Polyurethaan, PUR (Polyurethaan-2; Polyurethaan-14;
  Polyurethaan-35)
 • Ethyleen-vinylacetaat-copolymeer, EVA
 • Polyimide, PI (Polyimide-1)
 • Acrylaten Crosspolymer, ACS
 • Acrylaten Copolymeer, AC
 • (Polyquaternium-7, P-7)

Versla de Microbead app

Het is onmogelijk om de namen te onthouden van wel honderden plastic ingrediënten die in verzorgingsproducten worden gebruikt. Er zijn gelukkig ook makkelijkere manieren om plastic in cosmetica te herkennen.

Met de Beat the Microbead app scan je producten op microplastics. Beat the Microbead app is de snelste manier om te weten of je cosmetica plastic ingrediënten bevat en je kunt dit ook delen met je klanten! Download de Microbead app helemaal gratis via Apple Store of Google Play.

‘Zero Plastic Inside’

Zero Plastic Inside is een erkenningslogo van Beat the Microbead. Producten met dit certificaat zijn bewezen plasticvrij. Tot nu toe heeft Zero Plastic Inside meer dan 140 merken gecertificeerd die 100% vrij zijn van microplastic. Er zijn dus meer dan genoeg alternatieven op de markt. Het is wel goed te weten dat voor dit certificaat een vergoeding wordt gevraagd (wat begrijpelijk is).

Kleinere merken kunnen dit jaarabonnement daarom wellicht niet betalen. De officiële merken Flow Cosmetics en Korento Make-up in het groothandel assortiment biologische cosmetica van Greenest Cosmetics hebben dit ‘Zero
Plastic Inside’-certificaat.

Hoe word je een plasticvrije beautyretailer?

Misschien heb je al een volledig plasticvrij cosmetica assortiment in je schoonheidssalon, kapsalon of webshop. Of ben je net op pad om bewuster om te gaan met productkeuzes. Dit is absoluut de weg van de toekomst! Sta je in de startblokken om een plasticvrije beautyretailer of -professional te worden? Met deze tips kun je gelijk aan de slag;

1. Vind je innerlijke motivatie; waarom is deze verandering belangrijk voor mij en mijn klanten?

2. Scan alle producten die je gebruikt of verkoopt. Wie weet is je selectie cosmetica al plasticvrij 😉

3. Ga eventueel op zoek naar plasticvrije alternatieven. Bekijk de inhoud van de cosmetica en stel vragen

4. Wees kritisch. Plasticvrije producten kunnen andere twijfelachtige chemicaliën bevatten die je liever wilt vermijden.

5. Test de verschillende producten zelf. Met of zonder plastic, vind cosmetica waar je graag mee werkt en die passen in je salon of webshop.

6. Bied en vraag hulp. Iedereen is gebaat bij goede gesprekken die kennis over cosmetica ingrediënten vergroten.

7. Omarm plasticvrije schoonheid. Als je eenmaal je favoriete producten hebt gevonden om mee te werken, geniet er dan van! En blijf leren over de geweldige voordelen van deze producten.

8. Vertel dit vooral ook aan je klanten! Deel alle redenen waarom ze plasticvrije producten zouden moeten gebruiken. We durven te wedden dat als ze eenmaal zijn overgestapt, ze keer op keer bij je terug zullen komen!

Bekijk hier ons complete groothandel huidverzorgingsassortiment met
plasticvrije cosmetica. Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.