Voor 16:00 besteld vandaag verzonden
Voor 16:00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 25 euro
image

Organische landbouw

Veel veranderingen in de omgeving zijn van lange duur en treden langzamerhand op. Dat is waar het bij biologische landbouw om gaat, hier kijken ze naar middellange- en langetermijneffecten van landbouw interventies op het ecosysteem. Het doel is voedsel produceren, maar tegelijkertijd een ecologisch evenwicht te creëren om plaag- of bodemvruchtbaarheid problemen te voorkomen.  

Biologische landbouw stimuleert de bodemfauna en flora, verbetert de bodemvorming en structuur en creëert stabiele ecosystemen. Ze doen dit via onder andere tussenteelt, bodembedekkers, organische meststoffen en minimale grondbewerking.

  • Grondwater. In veel landbouwgebieden is vervuiling van grondwater door kunstmest en pesticiden een probleem. In biologische landbouw worden deze vervuilende stoffen niet gebruikt, ze worden vervangen door organische mest en het gebruik van een grotere biodiversiteit. Door deze combinatie worden de bodemstructuur en waterinfiltratie verbeterd. Een grotere biodiversiteit heeft een beter vermogen om voedingsstoffen vast te houden waardoor de kans op grondwaterverontreiniging aanzienlijk minder is. Ook vervuilde gebieden kunnen herstellen door het gebruik van biologische landbouw.
  • Koolstof. Biologische landbouw draagt bij aan het verminderen van het broeikaseffect en de opwarming van de aarde door zijn vermogen om koolstof in de bodem op te slaan. Beheerspraktijken in biologische landbouw brengen gewasresten terug naar de bodem, wat de terugkeer van koolstof naar de bodem verhoogt. Hierdoor stijgt op zijn beurt de productiviteit van koolstofopslag. Hoe meer organische koolstof de bodem vasthoudt, hoe groter het mitigatie potentieel van de landbouw tegen klimaatverandering.
  • Conclusie. De impact van biologische landbouw bevordert interacties binnen het ecosysteem die nodig zijn voor landbouwproductie en natuurbehoud. Door de kiezen voor biologische producten bevordert de consument een minder vervuilend landbouwsysteem. De aantasting van natuurlijke hulpbronnen worden namelijk verminderd.

Lees het originele actikel hier. “Organic Agriculture”

Shop
0 items Cart

Winkelwagen

sluiten

Sign in

sluiten

Scroll To Top